Profesjonalny ekspres do kawy? - Portal kawowy

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Należy jednak jasno stwierdzić że dobrej

Współcześnie sporo uwagi ludzie zwracają na szeroko rozumiane kwestie zdrowotne. Nie ma w tym oczywiście nic dziwnego, gdyż dzięki rozwojowi oraz postępowi wiemy o naszych ludzkich organizmach coraz więce

Dodane: 23-01-2020 03:46
Profesjonalny ekspres do kawy? - Portal kawowy profesjonalne ekspresy dla gastronomii
j. Jedną z kwestii, które znacząco wpływają na to czy jesteśmy zdrowi jest oczywiście żywność. Nie od dziś mówi się przecież, że jesteśmy tym co jemy i trzeba przyznać, że jest w tym sporo racji. Jednym produktów, które budzą liczne kontrowersje jest na przykład kawa. Mimo, iż naukowcy już dawno udowodnili dzięki prowadzonym badaniom, że posiada ona wiele walorów to wciąż nie brakuje osób, które się jej obawiają. Należy jednak jasno stwierdzić, że dobrej jakości kawa włoska nie tylko nie zaszkodzi, lecz wręcz pomoże nam w lepszym funkcjonowaniu. Zawiera ona sporo witamin a dzięki zawartej kofeinie może dodatkowo podnieść nasz metabolizm. Dodatkowo dzięki temu, że ekspresy do kawy można kupić już niemal wszędzie to jej smak może być na prawdę niesamowity. Wystarczy z resztą pomyśleć, że te tysiące kawoszy tak zakochanych w tym napoju z pewnością nie mogą się mylić. Oni wszyscy swój dzień zaczynają właśnie od aromatycznej kawy więc może i my powinniśmy?


Warto dodać do niej przypraw które

Coraz więcej osób w naszym społeczeństwie choruje. Mamy rozmaite dolegliwości, co sprawia, że chcemy zapobiegać kolejnym i leczymy nie tylko objawy, ale także przyczyny. Z tych powodów wiele osób musi być na diecie. Niektóre osoby jednak nie potrafią zrezygnować z tego, co im szkodzi.

Część osób wypracowało sobie nawyki, które pozwalają im świetnie się czuć i zachowywać doskonałą kondycję. Przez wiele lat prowadzono badania na temat kawy, które miały dowieść, czy jest ona szkodliwa. Okazuje się, że picie jej w rozsądnych ilościach może odbić się korzystnie na organizmie. Bardzo dobrze przygotowana kawa włoska może dodać energii zwłaszcza w pochmurny i deszczowy dzień. Warto dodać do niej przypraw, które mają rewelacyjne właściwości. Niektóre osoby przekonały się, że szczypta kozieradki może być świetnym wyborem zwłaszcza dla osób, które szukają odmiany i lubią ciekawe eksperymenty. Podobnie jest z cynamonem i kardamonem. Nie chodzi tu tylko o nowe smaki, ale również o walory zdrowotne, które są ważne dla wielu osób. Ekspresy do kawy mogą być bardzo dobrym sposobem na świetne przygotowanie tego napoju w domu i biurze.


By delektować się tym niepowtarzalnym smakiem

Poranna kawa to już niemalże rytuał w każdym domu. Kawa sypana, rozpuszczalna- możliwości jest tak wiele, ale czy zastąpią one prawdziwą kawę z ekspresu, która przed zaparzeniem mieli ziarna kawowca? Na to pytanie odpowiedź znają tylko ci, którzy mieli przyjemność wypić świeżo zmieloną kawę z maszyny. By delektować się tym niepowtarzalnym smakiem nie trzeba udawać się do kawiarni czy restauracji. Możesz wykonać ją samemu! Jak? Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości ekspres- rynek automatów do parzenia kawy obfituje w wiele rodzajów, jednak najlepszym wyborem będzie taki, który mieli ziarna przed podaniem. Tylko takie ekspresy do kawy są w stanie podać nam aromatyczny napój.
Kawa włoska to ostatnio bardzo popularny rodzaj kawy. Idealnie sprawdzi się do nowoczesnych przelewów. Z włoską kawą kilkusekundowe mielenie ziaren sprawi, że poranne parzenie kawy nie będzie musem a przyjemnością!
Już dzisiaj zaznajom się ze światem kaw i ekspresów. Wybierz najlepszy z nich, tak, by parzenie kawy stało się prawdziwą przyjemnością. Rodzinne spotkania przy pysznej kawie nabiorą jeszcze większego znaczenia!


Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy przy czym Illy sprzedaje wyłącznie

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Jak uzyskać najlepszy smak kawy?

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najlepszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.



© 2019 http://portal-kawowy.refluks.net.pl/